Den seneste og mest gennemgribende ombygning fra 1892 til 1894 stod arkitekten H. C. Amberg for. Udenfor udvidede han det oprindelige rådhus med den to-etagers bygning vi ser ned langs Sønderportsgade.
Den fik nogenlunde samme stil som det oprindelige rådhus, men indvendigt lod han sig inspirere af mange forskellige stilarter og glæden ved det gode håndværk.
Det er således stort set kun Ambergs ide om en smuk, middelalderlig stil, som vores gæster kan opleve inde på Det Gamle Rådhus. Helt i tråd med den periodes tendenser inden for skønvirke og bedre byggeskik.
Til højre for indgangen ligger en lille udstilling om Ribes bystyre, handel og retsvæsen. Rummet har været brugt som gældsfængsel i 1800-årene inden ombygningen. Her sad folk, som ikke kunne betale deres gæld, men alle andre blev sat i celler på 1. sal. I slutningen af 1800-tallet blev fængslet flyttet til Det Gamle Rådhus’ nabo, der derfor meget passende i dag bliver kaldt ”Den gamle arrest”.
Borgersalen til venstre for indgangen kaldes også bryllupssalen, for hvert år bliver der foretaget mange borgerlige vielser her.
Indtil ombygningen 1892-94 var det her rådmændene og senere byrådsmedlemmerne mødtes. Efter ombygningen flyttede byrådet ovenpå og det blev endnu nemmere for byens borgere at bruge salen til alle mulige aktiviteter.
Salen kan stadig lejes og bruges derfor til både koncerter, foredrag og receptioner.
Hele rummets indretning og stil er besluttet i forbindelse med H. C. Ambergs restaurering og ombygning af huset.
Trapperummets nye munkestensmurværk, de glaserede sten, rummenes felter med kalkmalerier, træpanelerne og de rustikke fyldningsdøre er designet af Amberg, og han har i tråd med tidens trend sandsynligvis stået for alle detaljer helt ned til udformningen af støbejernsovne og lysekroner.
Det smukke gamle bord er over 300 år gammelt og står i salen sammen med moderne stole tegnet af Kåre Klindt og en imponerende talerstol.
Salens flygel har sin helt egen historie, for det har tilhørt Rued Langgaard (1893-1952), der regnes som en af Danmarks største komponister. Det smukke Bechstein-flygel, der er fra slutningen af 1800-tallet, kom til Det Gamle Rådhus i 2022 og har stadig en dejlig klang.
Rummet har siden 1727 fungeret som retssal, også selvom den bygning, rummet ligger i, først er opført 1892-94. Det skyldes at det oprindelige retslokale blev integreret i den nye bygning. Senest var det byretten som brugte lokalet fra 1894 til 2007.
Rummet kan lejes og bruges til møder, receptioner, foredrag og workshops.
Den imponerende sal blev til som en del af det omfattende ombygningsprojekt 1892-94, og indretningen er alene H. C. Ambergs værk.
Det er hans meget personlige tilgang til materialer og formgivning, man oplever, og ligesom Borgersalen og indgangspartiet er Byrådssalen et fint eksempel på slut 1800-tallets fascination af det gode håndværk og ønske om at få alle detaljer til at hænge sammen i én stil.
Det var her alle byrådsmøder blev holdt fra 1894 til strukturreformen i 2006, hvor Ribe – og Esbjerg kommune blev lagt sammen
Rummet kan lejes og bruges til møder, receptioner, foredrag og workshops.
Ribes borgmesterkæde er udstillet Byrådssalen. Vedhængets forestiller den jernhånd som sad på byens Nørreport som symbol på Ribes politimyndighed.
Kæden er fra 1966 og lavet hos guldsmed og juvelér Frantz Hingelberg i Århus.
Kaffestuens har fået sit navn, fordi det var her byrådsmedlemmerne trak sig tilbage for at drikke kaffe efter byrådsmøderne. Det fungerede også som udvalgsværelse, så her er også truffet mange vigtige beslutninger.
Det lavloftede rum har en anden intim stemning end den imponerende byrådssal og fungerer godt til mindre møder og foredrag.
De små rum langs gangen blev brugt til flere forskellige arkiver efter ombygningen. Både byen, herredet og retsvæsnet havde brug for plads til deres papirer.
De fleste lokaler bruges til en lille udstilling om komponisten Rued Langgaard, mens et enkelt kan lejes og bruges som fx grupperum i forbindelse med større møder i salene.